Wat is LED?
LED staat voor Light Emitting Diode. LED is de nieuwste verlichtingstechnologie die licht efficiënter uitzendt dan traditionele lichtbronnen. Traditionele gloeilampen/spaarlampen verlichten huizen sinds het einde van de 19e eeuw, daarom worden hun lichtbronnen geproduceerd met behulp van filamenten die in de loop van de tijd opbranden. Vooruitgang in de verlichtingstechnologie heeft geleid tot het creëren van dioden in gloeilampen, waardoor LED-lampen "halfgeleiderelementen" zijn. LED's branden niet; in plaats daarvan hebben ze elektronen die rond bewegen en energie vrijgeven als licht, in plaats van als warmte. Andere traditionele lichtbronnen gebruiken aanzienlijk meer energie vanwege de uitgestraalde warmte, waardoor LED-lampen een veel langere levensduur hebben dan traditionele gloeilampen.
Wat zijn lumens?
Conventionele lichtbronnen worden gemeten in eenheden van watt. Wattages geven de hoeveelheid energie (of elektriciteit) aan die nodig is om licht te produceren, niet hoeveel licht daadwerkelijk wordt uitgestraald.
LED-lichtbronnen worden gemeten in lumens. Lumen meten de werkelijke hoeveelheid geproduceerd licht, niet hoeveel energie (elektriciteit) wordt verbruikt.
Het wattage van een LED-lamp geeft niet de helderheid aan; zijn lumen rating wel. Dus hoe meer de lumens, hoe helderder het licht.
Het energieverbruik van LED's en bijgevolg de energiekosten zijn aanzienlijk lager in vergelijking met traditionele verlichting. Daarom is het zinvoller om te kopen op basis van de lumen beoordelingen van een lamp in plaats van het wattage. Een 40-watt-equivalente LED-lamp levert bijvoorbeeld ongeveer 500 lumen, ongeveer hetzelfde als een gloeilamp van 40 watt; behalve dat LED in werkelijkheid slechts 7 watt gebruikt om 500 lumen te produceren.
Waar kan LED worden gebruikt?
LED is beschikbaar als binnen- en buitenverlichting. Het kan worden gevonden in allerlei apparaten en armaturen die een lichtbron nodig hebben. U zult LED vinden in lampen, televisie- en computerschermen, vitrines, verkeerslichten, spelsystemen, afstandsbedieningen enz.
Hoe lang gaat een LED-lamp mee?
Alle lichtbronnen nemen na verloop van tijd uiteindelijk af in de uitvoer. Traditionele gloeilampen branden gewoon en produceren opeens geen licht. LED-lampen branden echter niet. De lichtopbrengst niveaus van een LED-lamp beginnen langzaam te dimmen, meestal wanneer de lichtopbrengst met 30% is afgenomen, wat aangeeft dat de lamp moet worden vervangen. Het uitschakelen van een traditioneel licht heeft invloed op de levensduur, maar heeft geen invloed op de levensduur van LED-lampen. Over het algemeen kunnen LED-lampen meer dan 25.000 uur meegaan. Aangezien er slechts 8.746 uur per jaar zijn, als een LED-lamp 24/7 continu gebruikt wordt, kan deze ongeveer 3 jaar of langer meegaan. Als het slechts 8 uur per dag wordt gebruikt, kan het meer dan 8,5 jaar meegaan.
Wat zijn de voordelen van overschakelen naar LED? Hoeveel kost het?
Traditionele lampen hebben een goedkoop prijskaartje vooraf, maar het nadeel is de hoge maandelijkse energierekening. Traditionele lampen hebben ook een korte levensduur in vergelijking met LED-lampen. Om nog maar te zwijgen van het gevaarlijke materiaal dat in traditionele lampen wordt aangetroffen, dit maakt ze tevens onveilig voor het milieu. Om al deze redenen worden conventionele lichtbronnen over de hele wereld uitgefaseerd en vervangen door milieuvriendelijker, kostenbesparende en energiebesparende producten zoals LED. Investeringskosten van LED worden vrij snel terugbetaald in de vorm van aanzienlijke besparingen gedurende de levensduur van de lamp, waardoor LED de initiële extra kosten zeker waard is.
Worden traditionele verlichtingsbronnen nog steeds gebruikt?
De wereld is op weg naar meer duurzame, energie-efficiënte en kosteneffectieve technologieën. LED wordt om deze reden een populaire verlichtingsbron. Terwijl traditionele lampen lagere investeringskosten hebben dan LED's, maken de levensduur van LED-lampen en hun lage energieverbruik het aanzienlijk zuiniger.
De EU verbood in september 2012 de productie van alle traditionele gloeilampen om het energieverbruik te verminderen. Halogeenlampen worden naar verwachting in 2016 uitgefaseerd, waardoor er ruimte is voor nog meer energie-efficiënte LED-licht opties in de winkelschappen.
Besparing bewuste consumenten houden zich mogelijk bezig met fluorescerende en gloeiende lampen met de verwachting dat goedkope lampen niet meer zullen bestaan sinds de productie van traditionele lampen is beëindigd. De langere levensduur en de jaarlijkse besparing op energierekeningen met LED-verlichting maken LED echter een veel grotere investering en een stuk kostenefficiënter dan traditionele verlichting.